CCHH-investice-150x150hcete investovat své peníze a ještě více je rozmnožit? Zkuste podílové fondy. Češi si investice do podílových fondů oblíbili. Jejich majetek v podílových fondech vzrostl v roce 2013 o 34,6 miliardy na 269,8 miliardy korun. Z toho celých 72 procent majetku drží fyzické osoby – do podílových fondů tak investuje celkem asi 1,25 milionu domácností.

 

Lidé mají často zkušenost se stavebním spořením a vidí v něm jistotu. Mnozí však už slyšeli o podílových fondech a pomalu nacházejí odvahu do nich peníze investovat.

Podílové fondy jsou v západních zemích nejrozšířenějším způsobem investování, jehož kořeny sahají až do 18. století. Vzhledem k dlouhodobě přetrvávajícímu prostředí nízkých úrokových sazeb, které primárně ovlivňuje úroky na termínovaných či spořicích vkladech, je zvyšující se zájem o investice do podílových fondů patrný.

Proč investovat do fondů?

Než začnete investovat, určete si, jaký typ investora jste. Jestli konzervativní, spekulativní nebo agresivní investor. A používejte vlastní rozum.

A proč konkrétně investovat do fondů? Zisky z investování nepodléhají zdanění (držíte-li podílové listy déle než tři roky). Máte velký výběr z možných investicí a dostanete se i na zahraniční finanční trh. Pokud se vám nebude dařit, můžete fondy prodat.

Investice-514x555

U podílových fondů ale podstupujete riziko. Hodí se pro vás, pokud máte pevnou vůli a peníze nevyberete hned, jak se rozbije lednice. Podmínkou je ustát i případnou ztrátu, kdy po nějakou dobu podíly ztrácejí na hodnotě. Investování je běh na dlouhou trať.

Pozor na poplatky

Poplatky jsou vždy v procentech objemu a ne vždy se uplatňují všechny tři následující poplatky.

Často se klade velký důraz na vstupní poplatek, který se platí při koupi podílového fondu a v podstatě tím přispíváte na náklady distribuce fondu. Pohybuje se mezi 0 až 5 procenty.

Další je poplatek za správu fondu: roční poplatek, který platíte po dobu držení fondu. Závisí na druhu investice a způsobu řízení fondu. Pohybuje se obecně mezi 0 až 2 procenty ročně.

Dále se může objevit poplatek výstupní. Vyskytuje se především u projektového financování a u zajištěných fondů.

Akciové fondy

Trendem loňského roku byly akciové fondy, které oproti dluhopisovým a peněžním fondům, jež převážně nevydělaly, přinesly zajímavé zhodnocení. Akciové fondy jsou sice nejvýnosnější,  ale také nejrizikovější.

Očekávaný výnos lze ale u dlouhodobých investic s kolísajícími výsledky pouze odhadovat. Pokud předpokládáme, že akciové investice dlouhodobě nesou asi 5 procent nad inflaci a inflace se pohybuje kolem 2 procent, pak by výnos mohl být mezi 4 až 7 procenty ročně.

Podílové fondy v ČR

V České republice je několik bank, které nabízejí investice do podílových fondů (mají své vlastní fondy). Patří mezi ně například Raiffeisenbank, Česká spořitelna, ČSOB, UniCredit Bank atd.

Například s ČSOB můžete jednoduše investovat již od 500 korun. V nabídce finanční skupiny ČSOB/KBC je více než 230 fondů, které investují do různých regionů, oborů a typů aktiv. Za zmínku stojí pro Čechy jistě velmi zajímavá investice do „pivních fondů“.

Jak začít?

Investujte své peníze a ještě více je rozmnožte! Začněte investovat s Chytrým Honzou již dnes i vy.

 

 

ChytrýHonza.cz [online]. 9.4.2014 [cit. 2014-09-25]. Dostupné z: http://blog.chytryhonza.cz/chytre-rady/investovat-do-podilovych-fondu-neni-slozite/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Post Navigation