982Je třeba vést děti už v útlém věku k tomu, aby si uvědomovaly, jaký je smysl peněz. Jedním z nástrojů finanční gramotnosti může být i zřízení dětského konta. Je však zřízení takovéhoto produktu pro malé děti skutečně užitečné, nebo jde jen o rozmar rodičů?

Přestože dětská konta nejsou tak rozšířená jako ta tradiční, můžeme je nalézt u několika českých bankovních institucí. Trend jejich zřizování přišel od našich západních sousedů. Vždyť na příklad v Německu leží na dětských kontech více než tři miliardy eur. Dětská konta jsou pak úročena skvělým úrokem, který přesahuje tři procenta. V podobném duchu se o účty svých ratolestí starají i ve Francii nebo Španělsku.

Výběry z bankomatu již od osmi let

I u nás můžete svému dítěti založit konto už v jeho útlém věku. Své účty vlastně mají i novorozenci. Dítě pak může již od osmi let vybírat naspořené peníze z bankomatu. Ovšem názory na tento systém, co se týče dopadu na psychický vývoj dítěte, se značně liší.

Jednak panuje názor, že z psychologického hlediska by dítě mělo mít spíše fyzický kontakt s penězi. To ostatně potvrzují i ekonomové. Fyzické předání peněz vede k šetrnosti. Člověk se učí s penězi hospodařit. Vztah k virtuálním penězům může být pro mladého člověka naopak nebezpečným.

Z pohledu finanční gramotnosti je však mnohem důležitější, zda dítě rozumí hodnotě peněz. Odborníci radí zakládat dětské účty ve věku, kdy se mládež o bankách a základních finančních transakcích učí ve škole. Nejenom že si prakticky vyzkouší, co se ve škole naučili, nýbrž také pochopí, že bankomat není „tiskárnou peněz“ v době nouze.

Nepodlehněte lákavým reklamám

Dětská konta mají rozhodně své opodstatnění. Jestliže tyto služby zkombinujeme s finanční výchovou našich ratolestí a navážeme je na výuku, jsou nejenom smysluplné, ale i přínosné. Přemýšlíte-li spíše o spoření pro děti, dejte raději přednost spořicím účtům, dětským vkladním knížkám či stavebnímu spoření.

 

 

 

Naučme děti hospodařit s penězi – zřiďme jim dětská konta [online]. 03.08.2014 [cit. 2014-06-10]. Dostupné z: http://filip-sturm.e-konzultant.cz/clanek-982-naucme-deti-hospodarit-s-penezi-zridme-jim-detska-/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Post Navigation